Mikä coffee cupping? Enemmän irti kahveista!

Coffee Cupping – tutustu kahveihin hitusen tarkemmin

Cupping eli tutummin kansankielellä kahvinmaistelu. Kahvinmaistelua ei tarvitse pitää hifistelynä ja sitä varten ei tarvitse hankkia erikoisia tai kalliita välineitä. Kahvi on nautintoaine, jonka valmistukseen on nähty vaivaa – miksi emme siis aidosti nauttisi siitä. Hektisessä arjessa kahvinmaistelu voi toimia kimmokkeena pysähtyä hetkeen. Poikkea arkipäiväiseltä polulta omaksi iloksi ja fiilistele kahvin makuja, tuoksuja ja koostumusta. 

Kahvinmaistelua voi lähestyä matalalla kynnyksellä. Oletko maistanut kahvilassa herkullisen hyvää kahvia? Kokeilemalla ennakkoluulottomasti mahdollisimman monia eri kahvien lajikkeita, voit löytää itsellesi suosikin, josta nautit myös kotona. Älä siis tyydy aina samanlaiseen sumppiin, varsinkaan jos se on tavanomaisen kitkerää.

Näillä yksinkertaisen helpoilla ohjeilla pääset kahvin maistelun alkuun. Sukella herkullisten kahvien aromikkaaseen maailmaan ja testaa mitä ominaisuuksia erotat kahvista. Arvostele, pisteytä ja löydä oma suosikki.

Järjestä näillä ohjeilla simppeli Coffee Cupping kotona;

  1. Valitse ensin testattavat kahvilaadut. Tarvitset maistelukuppeja, kahveja haluamasi määrän, lusikoita ja kuumaa vettä, elintarvikevaa’an. Voit aloittaa maistelun 2-3 eri kahvillaadulla.
  2. Mittaa ensin jauhettu kahvi kuppeihin, jotka ovat keskenään samanlaisia. Kahvia ja vettä mitataan suhteessa 6 g kahvia/1 dl vettä. Sekoita ja anna kahvien uuttua viitisen minuuttia. 
  3. Kerää sitten purut ja vaahto pinnalta varovasti pois, sillä ne häiritsevät kahvien maistelua.
  4. Maistelu alkakoon! Kahvilaatu kerrallaan ota kahvia lusikalla ja hörppää niin, että sisään menee samanaikaisesti ilmaa. Saat tällä tavalla kahvin aromit parhaiten esille. Maistele ja pyörittele kahvia suussa. Kirjaa havainnot paperille. Mitä aromeja löydät? Vertaile tuloksia mahdollisten muiden maistelijoiden kanssa.

Aloittelijana voit keskittyä muutamaan olennaisimpaan osa-alueeseen, jotka ovat suutuntuma ja 3 makuelementtiä.

Suutuntuma 
Suutuntuma eli kahvin täyteläisyys. Kuinka paksulta tai raskaalta kahvi tuntuu? Kahvi voi olla hyvin kevyttä tai tuntua kermaiselta. Voit erottaa kahvista sakeutta.

Makuelementit: Hapokkuus, makeus ja karvaus

Hapokkuus: Kahvin toivottu peruspiirre. Vaaleapaahtoinen kahvi on maultaan happokkaampaa kuin tummapaahtoinen. Parhaimmillaan hapokkuus näyttäytyy miellyttävän terävänä – ei happamana.

Makeus: Makeus on tärkeä osa kahvin makua ja toimii tasapainottavana hapokkuuden rinnalla. Makuvivahteet voivat muistuttaa hedelmäisiä, karamellisia ja suklaisia aromeja. 

Karvaus (kitkeryys): Perusmaku,  johon paahtamisprosessi vaikuttaa. Kitkeryys maistuu kielen takaosassa. Tummapaahtoiset ovat luonnostaan kitkerämpiä. Kitkerä aromi syntyy kofeiinin, kiniinin ja tiettyjen alkaloidien sekoituksesta.

Vinkki! Järjestä cupping illanvieton tai treffien ohjelmanumerona, tai osana yrityksen virkistyspäivää.

Laatukahveja kotimaisilta pienpaahtimoilta

”Nyt ymmärrän eron kahvin ja KAHVIN välillä. Kahviaitalta saamani kahvit ovat olleet aivan omaa luokkaansa. Hyvä kahvi on ihana spesiaali juttu arjessa.”
– Hanna

Kahvi on tuoretuote ja ei ole olemassa vain yhtä hyvää kahvia. Miltä kuulostaa juuri sinua varten paahdettu ja jauhettu kahvi kotiin toimitettuna? Juuri niin hyvältä kuin se onkin! Kahviaitan kestotilaajana saat kotimaisten pienpaahtimoiden kahvia kotiin toimitettuna 4 viikon välein. Joka lähetyksessä saat nautittavaksi uuden kahvin ja paahtimon. 

Tilaa nyt, niin ensimmäinen kahvilähetys matkaa pian luoksesi!